Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Bestand:Milli Vanilli and C. Michael Greene.jpg

Milli Vanilli en C. Michael Greene. Wikimedia / Wikipedia Commons

Het popduo Milli Vanilli zijn hét symbool van fraude in de muziekindustrie. Morvan en Pilatus zongen hun liedjes niet zelf, maar deden alsof. De echte zangers van Milli Vanilli – Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell – waren volgens producer Frank Farian niet te marketen. Vandaar dat Morvan en Pilatus op het podium moesten staan en de liedjes gingen playbacken.

Het bedrog kwam enkele keren bijna uit, maar Milli Vanilli kwam er mee weg. Genant was een live optreden in 1989 in Lake Compounce in Bristol (Connecticut), waar de plaat opeens vast bleef te zitten. Morvan en Pilatus renden in paniek het podium af, in de veronderstelling dat ze ontmaskerd waren, maar het publiek had gek genoeg niets door. Pas een jaar later viel het doek, toen Frank Farian aan een journalist vertelde dat alles nep was. Milli Vanilli wilde nog doorgaan onder de naam Real Milli Vanilli, maar daar trapten de fans niet in. Het verhaal eindigde heel tragisch voor Pilatus, die verslaafd was aan verdovende middelen. Hij raakte aan lager wal en overleed in 1998 als gevolg van een overdosis.

De Nederlandse zanger Dotan (Dotan Harpeneau) heeft wel alles echt gezongen, maar manipuleerde sociale media om beroemd te worden. Zijn assistent Marlous Hoogendoorn maakte meer dan honderd nepaccounts aan, die optredens van Dotan gingen liken en lovende recensies schreven. Ook fantaseerde Dotan een terminaal ziek jongetje, dat als laatste wens had om Dotan nog een keertje te zien spelen. Iedereen trapte in dit hartverscheurende maar verzonnen verhaal, dat Dotan tot een bekende en geliefde popartiest maakte.

De Volkskrant heeft in een puik stukje onderzoeksjournalistiek het bedrog van Dotan ontmaskerd. Het is aan de ene kant goed dat hij tegen de lamp gelopen is, maar het verhaal heeft ook iets tragisch. Dotan heeft kennelijk te weinig vertrouwen in zijn kracht als artiest, dat hij zich genoodzaakt voelde naar deze paardemiddelen te grijpen. Leedvermaak is een logische reactie op Dotangate, maar ik vraag mij af of dit wel de juiste reactie is.