De ‘humor’ van GeenStijl is vaak op het randje, maar Constanteyn Roelofs (@Zentgraaff) gaat er met zijn column over Pidgin-Engels duidelijk overheen. Dit is geen humor meer, maar gewoon dom racisme.

 

Naar aanleiding van een tweet van BBC Africa over uitzendingen in Pidgin Engels schreef Zentgraaff het volgende:

Altijd al afgevraagd hoe de BBC zou klinken als het nieuws niet gebracht werd door staatslaven in keurig Queen’s English, maar door een soort Seanie Paul-achtige negert? Wonder no more! De BBC heeft nu ook een afdeling nieuws in het Pidgin, de onofficiële variant van het Engels die voornamelijk in West-Afrika het belangrijkste brabbeltaaltje is. Het nieuws klinkt dan zo: “For France President Macron wife no bi first lady”, “Wey our money? Barca dey ask Neymar” of “Steve Bannon don waka”. Dagelijkse “Tori from around di world” op BBC.com/pidgin. Mocht u het zich afvragen: dit vrolijke taaltje is het geratel van de cultuurverrijkers die hier met bootladingen tegelijk komen tandartsen en raketgeleerden, dus het is ontzettend handig om alvast te wennen aan het nieuwe taaltje van de buren.

Dit moet humoristisch zijn, maar is het niet. Ik stoor mij aan Zentgraaffs typering dat Pidgin slechts een onbeschaafd ‘brabbeltaaltje’ van ‘negerts’ is. In feite heeft het dezelfde taalkundige status als het Afrikaans, dat afstamt van het Nederlands, in Zuid-Afrika. Ik hoor zelden iemand zeggen dat het Afrikaans onbeschaafd is; Nederlanders vinden dat juist vaak mooi, leuk, grappig zelfs. Pidgin is een volwaardige taal, die afstamt van het Engels.

Constanteyn Roelofs suggereert dat mensen met een zwarte huidskleur niet in staat zijn om ‘fatsoenlijk’ Engels of Nederlands kunnen spreken en schrijven. Dat is gewoon racisme. Taal is niet statisch, maar altijd in ontwikkeling, en naar verloop van tijd treden er altijd geografische variaties op (die verder totaal niks te maken hebben huidskleur). De verschillen tussen Brits, Amerikaans, Australisch en Canadees Engels zijn door historisch toeval klein genoeg gebleven om van één taal te spreken, net zoals het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Maar Afrikaans en Pidgin zijn volwaardige dochtertalen van het Nederlands respectievelijk Engels geworden die gewoon anders werken. Ga je Afrikaans daarom ook maar een ‘brabbeltaalje’ noemen (wetende dat die afstamt van de blanke Nederlandse Boeren)? Natuurlijk niet.

Om nog een vergelijking te maken waarmee deze willekeurige minachting jegens een dochtertaal, waarachter racistisch denken schuil gaat, als absurd wordt aangetoond:

Hedendaagse Nederlanders zijn te onbeschaafd om Oergermaans te praten. In plaats daarvan brabbelen ze het gedegenereerde ‘Nederlands’. Zeker te veel kaas zitten vreten de afgelopen eeuwen, dat tuig daar aan de Noordzee. Of te lang op klompen lopen waggelen. Niet gek dat je daar zo raar van gaat kakelen. De Vikingen deden dat nog niet, die spraken nog trots de taal van de Edda!

Hoe een taal wordt gesproken, is sterk geografisch bepaald.  De ‘Braboneger‘ spreekt bijvoorbeeld met een Brabants accent en Mauro heeft een Limburgs accent.  Het heeft niets te maken met iemands huidskleur, die net als taal grotendeels bepaald is door geografisch toeval (intensiteit van zonneschijn beïnvloedt pigment). Wat Zentgraaff van GeenStijl doet is racisme. Ofwel weet Zentgraaff niet waar hij mee bezig is, in welk geval ik hem hopelijk met dit stuk iets kan leren, ofwel promoot hij bewust platte xenofobie (zeker in combinatie met de afkeer tegen bootvluchtelingen), hetgeen veel kwalijker is. Wat dat betreft lijkt hij erg op Hans Janmaat (Centrum Democraten), die geen idee had waarom hij nou eigenlijk tegen buitenlanders was en van alles verzon. Cabaretier Herman Finkers rekende daar destijds (1998) al op grappige wijze mee af.