Ophef: Telegraaf-journalist Wierd Duk beschuldigt op basis van één getuige en zonder wederhoor dat universiteiten in Nederland links zijn en zich laten leiden door ‘Terreur van de taboes’. Jan Overwijk, promovendus bij de Universiteit van Amsterdam, heeft hierop felle kritiek.

 

In De Telegraaf maakte Duk deze week reclame voor het boekje Cultuurmarxisme, dat onder de redactie staat van Paul Cliteur. De Leidse professor, die ook directeur is van het wetenschappelijk bureau van het Forum voor Democratie, stelt dat universiteiten door en door links zijn en zich bovendien laten leiden door de ideologie die cultuurmarxisme heet. Dat deze term uiterst problematisch is werd al eerder op Jalta betoogd. (Zie dit artikel en vooral ook dit verhaal van Wouter Louwerens.) Duk echter stelde geen kritische vragen en zette de mensen die hij interviewde weer in als echokamer van zijn eigen grote gelijk.

Problematisch werd het echter toen Duk, op grond van een anekdote die hij niet verifieerde, de universiteiten wegzette als linkse bolwerken. De Utrechtse rechtenstudente Eva Vlaardingerbroek (21) vertelde Duk dat ze tijdens een college kritiek had geleverd op het feit dat moslimmannen vrouwen geen hand willen schudden. De docent zou tegen haar gezegd hebben dat haar kritiek hierop wellicht voortkwam uit ‘onbewust racisme’. De docent zou dit aan het einde van de les hebben gedaan toen de andere studenten al weg waren.

Duk neemt deze anekdote niet alleen zonder meer voor waar aan, maar hij gebruikt het ook als het bewijs dat universiteiten links zijn en zich laten leiden door de terreur van taboes. Volgens promovendus Jan Overwijk had Duk dit nogal fantastische verhaal moeten dubbelchecken, omdat de anekdote het hoofdargument vormt in het betoog dat hij in zijn Telegraafverhaal maakt.

Natuurlijk heeft Wierd Duk recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten. Als er openlijk wordt getwijfeld over een anekdote dan moet hij zijn bronnen tonen. De hoofdredactie van De Telegraaf en Wierd Duk is om commentaar gevraagd. Heeft Duk deze anekdote wel geverifieerd? Is Duk nog gevraagd om dit verhaal te verifiëren? De hoofdredactie en Duk weigerden echter antwoord op deze vragen te geven. Duk reageerde woedend en zei dat hij een boze tweet over Jalta zou gaan schrijven.

 

Wordt vervolgd.

 

Uitgelichte afbeelding: Screenshot Youtube