Op 4 september a.s. zal de NPO een documentaire uitzenden over GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar de reeds bekend gemaakte details over de uitzending beloven weinig goeds.

Dat de NPO de uitzending aankondigt als een ”intieme documentaire” doet direct al vermoeden dat het aan objectiviteit en kritische vraagstelling grotendeels of helemaal zal ontbreken, maar dat vermoeden werd bevestigd toen bleek dat de maker van de documentaire zelf in dienst was van GroenLinks tijdens het filmen. Het gaat om Joey Boink. Gedurende de voorbije campagne was hij ”beeldvoerder” van GroenLinks. Een interne documentaire over die campagne wordt nu dus op de publieke omroep uitgezonden.

En dus dreigt deze uitzending een uitgerekte versie van Zendtijd voor Politieke Partijen te gaan worden. Een man die als beeldvoerder van GroenLinks ongehinderd zijn gang mag gaan op de nationale televisie: dat heet gewoon propaganda. Een reclamepraatje voor GroenLinks en Jesse Klaver. De maatschappelijke relevantie ontbreekt volledig. Blijkbaar is het de bedoeling dat de kijker een zo positief mogelijk beeld van Klaver krijgt voorgeschoteld.

De NPO zou er verstandig aan doen om de uitzending te schrappen. Het zou ongekend en schandalig zijn wanneer een promotiefilmpje van één bepaalde politieke partij wordt uitgezonden van publiek geld. GroenLinks kan het beter op de eigen website plaatsen of anders in delen uitzenden bij het daarvoor bestemde Zendtijd voor Politieke Partijen.

Overigens zijn er meer politici die door de publieke omroep een voorkeursbehandeling krijgen. Ironisch genoeg geldt dat ook voor misschien wel de grootste tegenhanger van Klaver: FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet. Hij mocht in de voorbije maanden zeer regelmatig komen opdraven in allerlei programma’s en werd daarbij met fluwelen handschoenen aangepakt. Kritische vragen over zijn complottheorieën en gedweep met extreemrechtse personen bleven uit. Datzelfde gold onlangs voor PVV-leider Geert Wilders die bij Eva Jinek geïnterviewd werd over zijn katten Snoetje en Pluisje, maar niet één vraag over de inhoud voorgeschoteld kreeg. De NPO heeft nog veel werk te doen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons