Sinds haar aantreden als burgemeester van Amsterdam heeft Femke Halsema vooral kritiek gekregen van links. Activisten waren woedend omdat Halsema Tel Aviv een voorbeeldstad noemde, vanwege de vrijheden die homo’s en lesbiennes in deze stad genieten. DENK heeft zich nu in dit kritische koor gevoegd.

 

DENK-raadslid Numan Yilmaz diende een serie vragen in naar aanleiding van de lovende woorden van Halsema over Tel Aviv, tijdens haar bezoek aan de Portugese synagoge. Halsema zou zich volgens Yilmaz schuldig hebben gemaakt aan ‘pinkwashing’. Hiermee wordt bedoeld dat een instelling een progressief LGBT-beleid voert, om ander beleid te camoufleren. Tel Aviv wordt een voorbeeldstad genoemd, terwijl in Israël het homohuwelijk niet mogelijk is.

De term pinkwashing is bedacht door Jasbir Puar, die dit ook meteen toepaste op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Israëli worden voorgesteld als tolerant, progressief en homovriendelijk, terwijl Palestijn intolerant, homofoob, onbeschaafd en terroristisch zouden zijn. Dit beeld is volgens hem oriëntalistisch. Want er bestaat ook een Palestijnse organisatie van homo’s en lesbiennes die Israël wil boycotten: PQBDS (Q staat hier voor queers).

Dat uitgerekend DENK, de partij die vierkant achter de AKP en Recep Tayyip Erdogan staat, boos is op Israël vanwege het schenden van de homorechten is natuurlijk hypocriet. In Istanbul is de Pride tegenwoordig verboden.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

 

Linkse activisten boos, want Halsema prijst Tel Aviv