Onze linkse vrienden zijn woedend, want VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat je tijdens de Sinterklaasintocht niet mag demonstreren. Daarmee wordt het grondrecht van de KOZP-activisten geschonden, zeggen linkse critici terecht. Toch moeten we de demonstratievrijheid niet verabsoluteren. Er bestaat ook zoiets als de openbare orde.

 

Dijkhoff slaat de plank mis. Je kunt niet zomaar demonstraties verbieden, enkel en alleen op grond van het feit dat er een kinderfeest aan de gang is. De Wet Openbare manifestatie bepaalt in artikel 5 lid 2 sub c dat de burgemeester een manifestatie kan verbieden:

  • ter bescherming van de gezondheid,
  • in het belang van het verkeer en
  • ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Ook de inhoud van de uiting mag echter geen reden zijn om demonstraties te verbieden. Dat veel extreemrechtse demonstraties niet doorgaan komt omdat burgemeesters wanordelijkheden willen voorkomen. Als een confrontatie met linkse activisten dreigt dan kan de burgemeester besluiten dat het feest niet doorgaat. Dat is niet leuk voor de extreemrechtse demonstranten, maar het alternatief zijn straatgevechten.

Ergens gedragen de extreemrechtse Kick Out KOZP-demonstranten zich als een soort rechtse AFA’s. Min de eerste A natuurlijk. Ze zoeken de confrontatie, zorgen ervoor dat het onveilig wordt, waarop sommige burgemeesters hebben besloten om de demonstratie van KOZP niet te laten doorgaan. Niet leuk voor KOZP, maar in Eindhoven en Rotterdam hebben we gezien dat het flink mis kon gaan.

Het wordt nog een flinke kluif om dit goed op te lossen. In principe moeten KOZP-activisten de vrijheid hebben om te demonstreren. En de overheid moet hier ook in principe garant voor staan. Maar als straatgevechten of andere ongeregeldheden dreigen dan kan de overheid met recht besluiten om de demonstratie niet te laten doorgaan. Ook al is dit niet de schuld van KOZP, maar van extreemrechtse idioten. De openbare veiligheid heeft voorrang.

Uiteraard mag zo’n demonstratieverbod alleen in het uiterste geval plaatsvinden. Als er geen alternatieven voor handen zijn. Hoge straffen voor demonstratieverstoorders die voor eigen rechter willen spelen is een van de oplossingen om ordeverstoringen te voorkomen. De Blokkeerfriezen, maar ook de eieren gooiende idioten uit Eindhoven moeten daarom keihard worden aangepakt. Hierdoor worden andere relschoppers afgeschrikt. Ook extreemrechtse uitingen in sociale media moeten harder worden aangepakt, niet alleen omdat zulke uitingen strafbaar zijn, maar ook om de radicalisering van mensen die kwetsbaar zijn voor haatboodschappen te beschermen tegen zichzelf. Ten slotte kan de overheid er ook voor kiezen om mensen van te voren tijdelijk even vast te houden, zodat ze tijdens een bepaald evenement even afwezig zijn. Afgelopen weekend deed men dat met de leden van De Grauwe Eeuw, maar dit kunnen we ook doen bij extreemrechtse idioten die bij de politie bekend zijn.

Demonstratievrijheid is belangrijk, maar moeten we niet verabsoluteren. Als de demonstratievrijheid absoluut is dan kan De Grauwe Eeuw op 4 mei de boel verzieken, dan kan DENK de Armeense Genocide-herdenking in Assen op 24 april verstoren, dan kunnen Pegida en Identitair Verzet protesteren tegen Keti Koti etc. Omdat zulke protesten waarschijnlijk tot de nodige spanningen zullen leiden kunnen burgemeesters, op grond van de openbare orde en om wanordelijkheden tegen te gaan, in het uiterste geval zulke demonstraties verbieden.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons