Populistisch activisme, vermomd als journalistiek.

 

Gisteren schrok Wierd Duk wakker Nederland op met een groot artikel (niet qua omvang, maar wel met twee pagina’s) over de antiracistische beweging in ons land. Niet alleen categoriseerde Wierd Duk iedereen onder het labeltje ‘extreemlinks’, maar ook benadrukte hij dat het om stevig gesponsorde activisten ging, die van onze belastingcenten (en van het geld van ABN AMRO, KPMG en George Soros natuurlijk) onze tradities gingen slopen. Als klap op de vuurpijl werden ten slotte alle activistische clubs op een hoop gegooid. De Grauwe Eeuw van Michael van Zeijl, berucht vanwege de bedreigingen aan het adres van Sinterklaas en de antisemitische actie ‘4 mei niet voor mij’ verschilden volgens Duk principieel niet van Kick Out Zwarte Piet van Jerry Afriyie en de New Urban Collective van Mitchell Esajas. Eigenlijk, zo wilde Duk zijn lezers vertellen, is het een groot complot.

Onschuldig zijn Duks agitpropartikelen niet. Jerry Afriyie, waarover Duk trouwens in zijn stuk terloops opmerkt dat hij niet in Nederland is geboren, wordt geïntimideerd. Idioten, die mede dankzij Duks populistische propaganda radicaliseren, wensen Afriyie dood. Afriyie houdt zijn kinderen ver van de publiciteit, omdat hij bang is dat zij dan ook worden lastiggevallen. Zo ver zijn we nu, dat de zelfverklaarde verdedigers van een kinderfeest kinderen bedreigen.

Jerry

De Amerikaans-Nederlandse journalist Kevin P. Roberson, die ook even in Duks stuk wordt genoemd, vertelde mij enkele weken geleden, toen ik hem interviewde voor een achtergrondverhaal voor weekblad De Kanttekening, dat hij door veel ‘boze burgers’ werd gebeld tijdens het proces tegen de #blokkeerfriezen en voor ‘aap’ en ‘kankerzwarte’ werd uitgemaakt. Na de snelwegblokkade van november vorig jaar kreeg hij meer dan 500 SMS-jes en werden zijn vrouw en tweejarige kind bedreigd. Eerder was hij bij de Jaarbeurs Utrecht door een extreemrechtse activist geslagen, die zijn camera wilde vernielen. Ik ben daarom heel benieuwd hoeveel dreigementen Roberson heeft binnengekregen, naar aanleiding van het Telegraaf-verhaal.

Natuurlijk bedreigt Wierd Duk zelf mensen niet. Maar hij helpt met zijn suggestieve artikelen wel enthousiast mee aan een politiek klimaat waarin dit het nieuwe normaal wordt. En hij weet dit zelf ook donders goed. Waarom zou je anders het mobiele nummer van een criticus op Twitter zetten? Wierd Duk is niet geïnteresseerd in de waarheid. Hij is geen journalist. Hij bedrijft alt-rechtse agitprop. En in zijn land van ideologisch verblinden is Wierd Duk trollenkoning eenoog. Polyphemus Duk. Het wordt tijd dat zijn mythe wordt doorgeprikt.

 

Uitgelichte afbeelding: Screenshot Youtube