De 14-jarige Savannah was in juni 2017 een aantal dagen vermist. Haar was een vreselijk lot getroffen: ze is vermoord door een 17-jarige jongen die ze via internet heeft leren kennen. De rechter heeft uitspraak gedaan en hem veroordeeld tot twee jaar cel en jeugd-tbs. Ook moet hij smartengeld van 28.000 euro betalen aan de nabestaanden.

De dader krijgt de maximale straf voor zijn leeftijd. Het jeugdrecht heeft een maximumcelstraf van twee jaar en een maximum tbs van zeven jaar. Als blijkt dat de dader nog steeds niet kan re-integreren in de samenleving, kan de tbs verlengd worden.

Doordat er sprake was van een gebrekkige psychische ontwikkeling is de tbs geëist. Volgens onderzoek heeft de 17-jarige jongen last van narcistische trekjes en kan hij daarom niet met kritiek of krenkingen omgaan. Zijn motief voor het doden van Savannah was dan ook dat ze ook met andere jongens afsprak.

De rechter oordeelde dat er sprake was van doodslag, geen moord, zoals het OM eiste. Het verschil met moord is dat bij laatstgenoemde feit er sprake moet zijn van een vooropgezet plan. Doodslag komt voort uit een opwelling.

Deze zaak trok veel aandacht vorig jaar, mede omdat in dezelfde tijd de 14-jarige Romy vermoord was door een mannelijke leeftijdsgenoot. De gemeente Bunschoten heeft een stille tocht voor Savannah gehouden.

Afbeelding: Flickr. Omgeving Bunschoten.