In de categorie opmerkelijk nieuws: de NCPN, de Nieuwe Communistische Partij Nederland, wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Deventer in 2022. Dit meldt RTV Oost.

In Deventer wonen relatief veel communistische jongeren. Zij zijn lid van de jongerenorganisatie van de NCPN, een landelijke communistische partij die in de gemeenteraden van De Friese Meren (Friesland) en Heiloo vertegenwoordigd is. Omdat de communistische jongeren uit Deventer graag een zetel in de gemeenteraad willen krijgen, om zo de arbeidersrevolutie een stapje dichterbij te kunnen brengen, hebben ze besloten een NCPN-afdeling op te richten.

Tegen RTV Oost vertelt de 21-jarige Elmyr Visser:

Wij zien onszelf als de voortzetting van de CPN. We zijn geen sociaal-democraten, maar Marxisten. De hervormingen kunnen wat ons betreft alleen door klassenstrijd verworven worden. Wij zeggen niet dat er dingen in de machine kapot zijn die gerepareerd moeten worden, maar dat het de machine zelf is die problemen veroorzaakt. Wij zijn niet voor het verbeteren van het kapitalisme, maar voor het vervangen van het kapitalisme, want we zien geen schot meer in dit systeem.

Deventer is een linkse stad met een lange communistische traditie, vandaar dat de NCPN hier ook aan de gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen. Visser: ‘Er is een Marxistisch gat dat wij kunnen vullen. Een groep die links wil stemmen hopen wij vertrouwen terug te geven.’

De NCPN werd opgericht 1992 als fusie van verschillende groepen communisten die het niet eens waren met het besluit van de CPN om op te gaan in fusiepartij GroenLinks.

Aanvankelijk was de NCPN sterk in Oost-Groningen, waar het legendarische CPN-Kamerlid Fré Meis vandaan kwam. Hier is de NCPN echter verdwenen. Een afsplitsing van de NCPN, de Verenigde Communistische Partij (VCP), heeft drie zetels in de gemeenteraad van Oldambt.

Hieronder nog een leuk verkiezingsfilmpje van de NCPN in Heiloo.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons