Danny Ghosen maakte maandagavond voor NTR een waanzinnig goed en verontrustend portret van de Identitairen in Duitsland. Het zijn een soort van christelijk-conservatieve fascisten, als Anders Breivik, met obsessie voor de zogenaamde islamisering en verdraaien van onze westerse geschiedenis.

 

Völkische Bewegung

Danny Ghosen, die ooit vluchtte uit Libanon, maakte een portret over de Identitäre Bewegung in Duitsland. Deze beweging wordt door tegenstanders als extreemrechts en fascistisch bestempeld, maar haar woordvoerder zei tegen Ghosen dat ze slechts democraten en patriotten waren. Patriottisme was echter verboden, daarom werden ze als fascisten geframed.

De Identitairen in Duitsland maken net als de Identitairen in Frankrijk (daar is de beweging begonnen) en Nederland gebruik van sociale media als Facebook en Twitter. Ze zetten hun acties, bijvoorbeeld het ophangen van een spandoek op een plek waar een moskee moet verschijnen, op de sociale media, zodat ze meer media-aandacht krijgen en sympathisanten aantrekken.

Een demonstratie van de Identitairen liep uit de hand. Ze werden opgewacht door antifascisten. De politie moet tussenbeide komen zodat het niet uitloopt op geweld (er vallen hier en daar wat klappen) en de Identitaire leiders moeten worden geëvacueerd. De documentaire geeft de indruk dat het geweld alleen van extreemlinkse zijde komt, de vraag is in hoeverre dit klopt. Wel wordt de Duitse leider van de beweging, die uit Oostenrijk komt (geen grapje), bedreigd met de dood door extreemlinks en zijn familieleden ook. Dit zorgt er echter voor dat hij alleen maar fanatieker wordt, wat niet goed maar wel te begrijpen is.

 

Vluchtelingen

Ook gaat Danny Ghosen met de Identitairen naar Sicilië, waar ze met een boot de Middellandse Zee op willen om schepen van NGO’s tegen te houden (onder andere een schip van Save the Children), omdat zij de mensensmokkelaars zouden helpen om vluchtelingen op te pikken die op zee worden gedumpt. Rik Goverde van Save the Children vertelt Ghosen dat de Identitairen een complotverhaal ophangen. De NGO’s hebben het helemaal niet op een sinister akkoordje gegooid met de mensensmokkelaars uit Libië. Er verdrinken namelijk nog steeds veel vluchtelingen in de Middellandse Zee, die gered zouden worden als de mensensmokkelaars en de NGO’s met elkaar zouden samenwerken.

Vervolgens volgt een confrontatie tussen een Identitaire activist en enkele zwarte vluchtelingen/migranten uit Mali. Het blijkt dat de Identitaire meneer wel zijn harde immigratiestandpunt blijft verkondigen, maar vriendelijk en beleefd is tegen de mensen zelf. Of hij dit nu doet omdat hij wordt gefilmd of omdat hij in zijn eentje is en die anderen met meer wordt niet helemaal duidelijk. Misschien haat hij die vluchtelingen gewoon en zag hij ze liever in de Middellandse Zee verdrinken, maar dat weten we dus niet. Deze finale is dus hoopgevend in die zin, dat in bepaalde contexten extremisten een beetje op de rem moeten trappen, en dus minder naar zijn dan normaal. Onder gelijkgestemden en op demonstraties zijn ze fanatieker.

 

Reconquista

Net als Geert Wilders maken de Identitairen een onderscheid tussen moslims en de islam. Moslims kunnen gematigd zijn of radicaal, maar er bestaat één islam en die is gewelddadig en wil Europa onderwerpen. De Identitairen gebruiken het christendom ook vooral als politieke ideologie, namelijk als het geloof van Europa dat niet de islam is.

Een van de leuzen die de Identairen steeds roepen is Reconquista. Danny Ghosen kende de term niet, maar dat leggen de Identairen hem uit. Het betekent herovering. De Identitairen willen Duitsland, Nederland, Frankrijk en andere Europese landen terugveroveren op de islam. Ze willen de christelijke cultuur van het Avondland beschermen tegen de islam. Ze doen dit naar eigen zeggen op vredelievende wijze, dus zonder geweld. Ze zijn naar eigen zeggen namelijk democraten.

Het idee van herovering zien we ook bij Geert Wilders en Thierry Baudet terug. Wilders wil ‘Nederland terugveroveren’ en Thierry Baudet wil dat ook. Thierry Baudet gelooft in het idee van wedergeboorte, vandaar zijn geflirt met het concept van Renaissance. Baudet waardeert het christendom ook alleen als politieke, culturele kracht, een soort van bastion van westerse tradities, hoewel hij de metafysische stellingnames van het christelijk geloof niet onderschrijft.

Sowieso bestaan er veel overeenkomsten tussen de Identitairen en de populisten. Behalve ideologische overeenkomsten – de strijd voor de herovering van het Avondland op de islam – maken ze ook gebruik van sociale media om hun boodschap te verspreiden. De Identitairen doen dit met spectaculaire acties, de PVV met boze plaatjes van Geert Wilders, het Forum voor Democratie doet dit met memes. Het grote verschil tussen politieke partijen en actiegroepen is dat die laatsten van de straat zijn. Ze voeren actie, ze komen hun huis uit, ze hebben ook fysiek met tegenstand te maken. Een anonieme PVV- of FvD-troll op Twitter heeft alles te verliezen. Daarom blijft hij ook anoniem. Activisten die op straat demonstreren, moskeeën beklimmen om een vlag op te hangen en bedreigd worden door extreemlinkse activisten hebben feitelijk niets meer te verliezen. Daardoor lijken ze misschien dapperder, maar ze zijn ook een stuk gevaarlijker.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons