PvdA-burgemeester Pieter Broertjes heeft zijn ziel verkocht aan islamitische extremisten. Dat hij daarmee 99 procent van de Hilversummers verraadt, lijkt de oud-hoofdredacteur van de Volkskrant niet te interesseren.

Het j’accuse op deze site van Esther Voet en Ibrahim Wijbenga aan het adres van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes is niet ongemerkt voorbijgegaan. Het CDA en de ChristenUnie in de gemeenteraad van onze mediahoofdstad hebben inmiddels vragen gesteld over Broertjes’ enthousiaste bijdrage aan een symposium van extremistische moslims en hun meelopers in diezelfde gemeente. Maar nu er meer en meer details over het symposium ‘Duurzaam Islamitisch Activisme’ naar buiten komen, lijkt het erop dat de verrotte stank van extremisme dat de deelnemers met zich meedragen, in steeds grotere mate aan de burgemeester zelf blijft hangen.

Laat mij even uw geheugen opfrissen. Op de bewuste bijeenkomst spraken pareltjes van ‘antiradicalisme’ als Hofstadgroepadvocaat Bart Nooitgedacht en ‘wetenschapper’ Martijn de Koning. Nu ben ik de laatste die een strafpleiter zal afrekenen op het gedrag van zijn cliënten, iedereen heeft het recht verdedigd te worden en het is mooi dat advocaten deze moeilijke taak op zich nemen, maar dat betekent niet dat zij meteen ook maar vurige pleidooien moeten houden voor moordenaars en terroristen en tegen de democratische rechtstaat die Nederland al-hamdulillah nog steeds is. De Koning is een antropoloog die zelf zo diep in het salafisme zit dat hij iedere schijn van wetenschappelijke objectiviteit al jaren geleden is kwijtgeraakt.

Bekendste Nederlandse haatpredikers

Maar de sterspreker onder de ‘Bewuste Moslims’ was ongetwijfeld Fouad El Bouch, beter bekend onder zijn nom de guerre Abou Hafs. Nu weet u inmiddels genoeg over jihadisme om te beseffen dat wie zich Abu Enzovoorts noemt, niet helemaal koosjer is (al betekent het op zich niet meer dan ‘vader van’). Fouad el Bouch zit al sinds jaar en dag tot aan zijn nek in de Nederlandse salafi-jihadistische scene. Samen met zijn maatje Abdul-Jabbar Van der Ven is El Bouch een van de bekendste Nederlandse haatpredikers. Van toespraken bij pro-IS demonstraties tot het organiseren van antisemitische symposia en het componeren van een jihadistisch nashid (strijdlied)… Abou Hafs is uw man.

In het kader van “de boel bij elkaar houden” sprak Broertjes vol enthousiasme over het “recht op radicaliseren”

Kortom, niet bepaald het gezelschap waarmee een Nederlandse burgervader zich zou moeten associëren. Dit lijkt nogal een no brainer, maar dat blijkt het niet te zijn voor Pieter Broertjes, PvdA-burgemeester van Hilversum. In het kader van “de boel bij elkaar houden” sprak Broertjes vol enthousiasme over het “recht op radicaliseren”. Het maakt hem blijkbaar niet uit dat er banden bestaan tussen Abou Hafs/El Bouch en vanuit zijn eigen gemeente uitgereisde jihadisten die in Syrië en Irak vechten (waarbij er tenminste een waarschijnlijk is gedood en een ander mogelijk al is teruggekeerd naar Hilversum).

Heb ik iets gemist?

Broertjes is “dolenthousiast” over Abou Hafs en co, schrijft Henk Runhaar van De Gooi- en Eemlander. Zo zelfs, dat de Hilversumse burgemeester de salafisten vergelijkt met de katholieke arbeidersbeweging. Pardon, heb ik iets gemist? Trokken katholieke arbeiders naar het buitenland om daar te moorden, te verkrachten en slaven te houden? Riepen zij op tot het vermoorden van politieke en religieuze tegenstanders, het afschaffen van de democratie en het executeren van homoseksuelen? Ik geloof niet dat Broertjes, nota bene de oud-hoofdredacteur van de van oorsprong katholieke Volkskrant, zijn eigen geschiedenis erg goed kent.

Pieter Broertes (PvdA), burgemeester van Hilversum (Foto: Guido van Nispen)

Pieter Broertes (PvdA), burgemeester van Hilversum (Foto: Guido van Nispen)

Erger is dat hij ook geen benul heeft van het heden. Terwijl zijn collega-burgemeesters (en partijgenoten!) Ahmed Aboutaleb en Eberhard van der Laan echt alles eraan doen het gedachtegoed van extremistische moslims te bestrijden, omarmt Pieter Broertjes een van de meest opvallende uitdragers hiervan en ontpot zich tot onvervalste fellow traveller van het Nederjihadisme.

Wat? Is Broertjes helemaal van Allah los? Je neemt toch ook Mohammed Bouyeri niet op in een werkgroep over de vrijheid van meningsuiting?

Broertjes gaat zelfs zo ver dat hij Abou Hafs – die nooit afstand heeft genomen van zijn sympathieën voor de jihad en zijn oproep de “blanke tirannie” in ons land met geweld omver te werpen – een rol wil geven in het anti-radicaliseringsprogramma van de gemeenste, schrijft Runhaar. Wat? Is Broertjes helemaal van Allah los? Je neemt toch ook Mohammed Bouyeri niet op in een werkgroep over de vrijheid van meningsuiting?

Te lui of te dom?

Zou Broertjes zijn actie hebben doorgesproken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid die al jaren waarschuwt voor de Abou Hafsen en hun aanhangers, van wie nu een groot deel Syrië en Irak onveilig maakt en de rest in de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught hun dagen slijten? Zou hij gecoördineerd hebben met de Ibrahim Wijbenga’s en de Yassin El Forkani’s die radicalisering bestrijden zonder dat zij de jihadi’s als ‘sleutelfiguren’ lof toe zwaaien en als dank daarvoor door de aanhangers van Abou Hafs met de dood worden bedreigd? Is Broertjes te lui om te weten met wie hij van doen heeft of te dom om te beseffen dat je het IS-gedachtegoed niet buiten de deur houdt door hun sympathisanten de spreekwoordelijke veren in de reet te steken?

Affiche van een steunbetuiging aan de veroordeelde Belgische terrorist Abu Imran (Fouad Belkacem), waarop Abou Hafs/Fouad El Bouch als spreker wordt aangekondigd

Affiche van een steunbetuiging aan de veroordeelde Belgische terrorist Abu Imran (Fouad Belkacem), waarop Abou Hafs/Fouad El Bouch als spreker wordt aangekondigd

Het is bizar dat terwijl overal in ons land wordt geprobeerd haatpredikers te weren, de burgemeester van Hilversum er eentje opneemt in zijn team dat radicalisering tegen moet gaan. Broertjes lijkt te denken: ‘If you can’t beat them let them join you’. Het is om vertwijfeld van te raken. Net als je denkt: de PvdA heeft het begrepen, komt een burgemeester op het idee extremisme te ‘bestrijden’ door het innig te omarmen. Stelt u zich eens voor dat er in Hilversum een probleem bestond met neonazi’s, zou Broertjes dan enthousiast spreken op een door Stormfront georganiseerde bijeenkomst, de Nederlandse Volks-Unie prijzen om haar ‘emanciperende’ werk en de führer van de kaalkopjes ‘sleutelfiguur’ maken in zijn deradicaliseringsbeleid?

Afwijzen democratische rechtstaat

Want daar hebben we het hier over. Abou Hafs en de zijnen wijzen onze democratische rechtstaat af, zijn tegen gelijke rechten voor homo’s, vrouwen en andersdenkenden, keuren geweld tegen deze groepen goed – sterker nog, ze juichen het toe! – en haten de Joden met een gif waarvan de gemiddelde Londsdaler slechts kan dromen. (Hoezeer zij de Joden haten, mogen wij natuurlijk niet weten van minister Lodewijk Asscher, nog zo’n PvdA’er van wie je vaak het gevoel hebt dat hij het heeft begrepen, waarna hij weer ouderwets gierend uit de bocht te vliegt).

Broertjesgate was natuurlijk zo goed als onvermijdelijk. De man is een politiek dilettant, er heeft nog nooit een Nederlander op hem gestemd

Pieter Broertjes doet zijn uiterste best de titel van Nederlands jihadhoofdstad los te wringen van zijn collega-jihadapologeet Jozias van Aartsen in Den Haag. En met succes, zo lijkt, want zijn boodschap van begrip – nee, zelfs van sympathie – islamitisch extremisme slaat aan bij Abou Hafs en de Broeders. Nadat zij vorig jaar al in Hilversum een antisemitisch evenement over de ”Palestijnse Holocaust” wilden organiseren (nota bene op 4 mei!), komt na de zomer het volgende evenement van ‘Bewuste Moslims’ eraan in de mediahoofdstad. Logisch, want zoals Broertjes zelf al tegen de Gooi- en Eemlander zei, vonden de extremisten rond Abou Hafs de speech van de burgemeester “prachtig om te horen”. Broertjesgate was natuurlijk zo goed als onvermijdelijk. De man is een politiek dilettant, er heeft nog nooit een Nederlander op hem gestemd. Zijn enige verdienste was dat hij als hoofdredacteur van de Volkskrant trouw de PvdA-partijlijn verdedigde, een trouw waarmee je in de Nederlandse bananenmonarchie met het burgemeesterschap van een middelgrote gemeente wordt beloond.

Wat Broertjes niet heeft begrepen, is dat hij niet alleen burgervader is van de radicalen die het hardst schreeuwen, maar ook van Hilversums gematigde moslims, van haar homoseksuelen, van haar Joden, van haar burgers die wel geloven in vrijheid, gelijkheid en democratie. Kortom, van iedereen bij wie hij nu longa manu het kromzwaard van Abou Hafs en de zijnen diep in de rug heeft geplant.