Blackjack is toch al lang het nieuwe poker?

Laten we het hier eens over gaan hebben. Het schijnt namelijk dat er in veel woonkamers nog steeds wel eens poker gespeeld wordt. Nu is dat ook helemaal niet zo gek, want 10 jaar geleden kon je overal van die pokersetjes halen en het spel heeft zeker wel z’n charme. Je kunt je pokerface opzetten bijvoorbeeld. Maar het gebeurd steeds vaker dat er een goedkoop, maar professioneel blackjack laken in huis gehaald wordt.

Zeker onder studenten lijkt dit steeds meer een hype te worden. Poker is wel leuk, maar als je het spel onder de knie hebt, is het vooral eigenlijk een kwestie van bluffen en hoger inzetten, of laf meteen al je kaarten wegleggen.

Spelen met de regelsblackjack regels

Dat mag, maar waar is de spanning in het spel? Gek is het dus niet, dat ondertussen steeds meer studentenhuizen, studentenverenigingen en studieverenigingen hun blackjack uitrusting in de kast hebben liggen voor een gezellige avond met vrienden! Ook tijdens studenten gala’s is het niet minder dan normaal dat er een paar blackjack tafels staan. Het schijnt zelfs dat er al varianten bedacht zijn om blackjack te combineren met een drankspel, leer wel eerst de spelregels een beetje kennen natuurlijk. Zo moet er gedronken worden wanneer er verloren wordt. In dit geval moet er bijvoorbeeld voor het aantal schoppen kaarten in de hand 1 slok gedronken worden, ruiten 2, klavers 3 slokken en voor het aantal harten kaarten moeten er 2 slokken gedronken worden en 2 uitgedeeld worden, om zo deze 4 samen met een ander te delen. In het geval van winst mag er natuurlijk sowieso worden uitgedeeld en ook hier zijn weer verschillende regels op bedacht.

Strijdlustigheid

Nu is er her en der wel wat nieuwsgierigheid naar de keus voor blackjack. Waarschijnlijk heeft het te maken met de onderlinge strijd en daadwerkelijk gebruik van een beetje hersencellen. Blackjack is namelijk niet zo simpel als poker, wat het een stukje uitdagender maakt, zeker als het gecombineerd wordt met een studentikoze sfeer. Je hebt namelijk te maken met een deler en 1 of meerdere spelers. In een onderlinge competitie gaat het je alleen maar om zelf te winnen, maar onder vrienden of medestudenten is het minstens even belangrijk om de ander te laten verliezen. Zeker in een gezellige sfeer kun je met zijn allen om de tafel staan, omdat elke ronde er sprake is van een 1 op 1 strijd tussen een speler en de deler.

Ook buiten het studentenhuis

Er zijn diverse grote wedstrijden binnen en onderling tussen studieverenigingen. Er worden dan meerdere blackjack tafels klaargezet en iedere student die zich heeft ingeschreven ontvangt eenzelfde aantal chips om mee te spelen. Elk kwartier wordt er gekeken naar de personen met de minste chips en deze vallen af. Uiteindelijk blijven er 2 over die met hoge inzetten maximaal hun winst kunnen verhogen en zo tot winnaar van alle studenten kan eindigen, of in wellicht 1 klap met groot lawaai al zijn plastic goud kan verliezen.

Hoe mooi kan het zijn

Het allermooiste van alles is misschien wel dat kaarten tellen weer back in the game gebracht kan worden. Zoiets mag ook beloond worden. Dit kan alleen als je 1 deck kaarten gebruikt en er een cut card in het deck zit, of de gebruikte kaarten van voorgaande rondes niet meer terug het deck in gaan. Je moet hier wel een slimme jongen (of dame) voor zijn, wellicht dat blackjack daarom ook steeds populairder wordt onder studenten?