In het programma Met het Oog Op Morgen interviewde Max van Weezel Thierry Baudet. De FvD-leider riep op om de invloed van George Soros in ons land te onderzoeken. Een week daarvoor beweerde Baudet in de Kamer dat Soros overal aan de touwtjes zou trekken.

 

Met het Oog Op Morgen

De Hongaars-Amerikaanse miljardair van Joods-Hongaarse afkomst George Soros financiert met zijn Open Society Foundation democratische bewegingen, met als doel de democratie en de rechtsstaat te versterken. Omdat niet weinig democratische bewegingen links zijn is dit voor uiterst rechts hét bewijs dat Soros als doel heeft om het Westen te ondermijnen. De vluchtelingencrisis zou bovendien een complot van Soros zijn, om Europa te omvolken, te Afrikaniseren en te islamiseren. Linkse politici en activisten zijn immers voor het ruimhartig opvangen van vluchtelingen. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft Soros tot staatsvijand nummer 1 verklaard en voert een felle campagne tegen hem. Ook de Alt-Right in de Verenigde Staten en Thierry Baudet in Nederland zijn anti-Soros.

Wat wil Baudet precies? In het radioprogramma Met het Oog Op Morgen legt Thierry Baudet aan Max van Weezel uit dat volgens hem alle partijen eigenlijk allemaal hetzelfde willen, met wat kleine accentverschillen, maar dat het Forum voor Democratie voor echte verandering staat. De debatten tijdens de Algemene Beschouwingen zijn volgens Baudet een toneelstukje. Hij beroept zich op D66-oprichter Hans van Mierlo en meent dat hij zijn kritiek op het systeem een voor een heeft overgenomen.

Baudets systeemkritiek staat in nauw verband met zijn kritiek op George Soros, waarover de FvD-leider door Max van Weezel aan de tand wordt gevoeld. Volgens Baudet steunt Soros de multiculturele samenleving en de EU, twee ‘postnationale’ ideeën waar Baudet tegen is. Volgens Baudet heeft Soros veel macht achter de schermen. Dat moeten we volgens Baudet eens grondig onderzoeken. Als voorbeeld noemt Baudet het Oekraïnereferendum. De ja-campagne is deels door Soros betaald. Deze geldstromen moeten volgens Baudet goed in kaart worden gebracht. Baudet vertelt ook aan Van Weezel dat hij achter Viktor Orban staat, omdat hij de grenzen voor vluchtelingen dichthoudt en voor een EU van natiestaten is. De FvD-leider wil geen afstand nemen van Orbans aanval op de persvrijheid en de democratie en Baudet is tegen de EU-sancties tegen Hongarije.

 

Die Rothschilds

Is de kritiek op Soros antisemitisch? Baudet zal dit uiteraard stellig ontkennen. Het feit dat Soros van Joodse afkomst is betekent niet dat kritiek op hem automatisch antisemitisch is. Dat klopt. In theorie in ieder geval. In de praktijk is de demoniseringscampagne tegen Soros, in Hongarije en in de Verenigde Staten door de Alt-Right, wel degelijk antisemitisch. Het beeld van Soros als miljardair die achter de schermen aan de touwtjes trekt en landen in het ongeluk wil storten doet heel erg denken aan het antisemitisme uit De Protocollen van de Wijzen van Zion, waarin beweerd wordt dat de Joden de media en de banken in handen hebben en de christelijke naties willen ondermijnen. Daarnaast is Soros de nieuwe Rothschild. De joodse bankiersfamilie Rothschild speelt de hoofdrol in veel complottheorieën, links en rechts, en zou alle banken in de wereld controleren. In 1940 maakten de nazi’s de antisemitische propagandafilm Die Rothschilds hierover. Hoewel Baudet en het FvD zelf misschien niet antisemitisch zijn begeven ze zich, met dit complotdenken, in bruin vaarwater. Eerder verspreidde Robert de Haze Winkelman, inmiddels geen FvD-lid meer, via Twitter een andere antisemitische complottheorie over vluchtelingen, het zogenoemde Kalergiplan.

Baudets uitspraken over Soros zorgden op Twitter voor de nodige ophef. Thijs Kleinpaste van De Groene Amsterdammer noemde het Forum voor Democratie ‘een partij voor antisemitische complottheorieën’ en vond het ‘hoog tijd dat Nederlandse journalisten die partij ook als zodanig beginnen te behandelen’. Hier zijn wij het uiteraard voor de volle 100% mee eens.

Toch kreeg Baudet ook steun uit niet onverwachte hoek: trendwatcher Adjiedj Bakas beweerde tegen de linkse historica Nadia Bouras dat Soros in de Tweede Wereldoorlog rijk werd door Joden te beroven. Soros is van 1930 en was 14 toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, maar ach, dat zijn maar details die afleiden van de grote ideologische waarheid, zullen we maar zeggen.