Het Amsterdamse ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek brengt een medicijn op de markt voor lymfeklierkanker. Dat is bijzonder, want een gelijksoortig medicijn van een farmaceut kost enorm veel geld en is voor veel patiënten onbetaalbaar. Door zelf het medicijn te maken zijn ze de farmaceutische industrie te slim af.

Het medicijn heet Vorinostat. De effectiviteit zit hem vooral in het feit dat het ook patiënten helpt die resistent zijn geworden voor de standaard medicijnen. Hoewel het om een kleine twee à driehonderd patiënten per jaar gaat, is het symbool natuurlijk veel belangrijker.

Dit is namelijk een middelvinger naar de industrie die gigantische omzet haalt uit medicijnen. De kosten zijn torenhoog. ‘We hebben het de farmaceut niet gevraagd, we hebben het gewoon gedaan’, aldus René Bernards, kankeronderzoeker, in de Volkskrant. Dit is mogelijk doordat het patent op de werkzame stof verlopen is. Het is dus niet een permanente oplossing voor álle medicijnen, maar desalniettemin baanbrekend.

Ook het AMC kondigde aan een middel tegen een zeldzame ziekte te maken.

 

Afbeelding: Pixabay