Jerry Afriyie was in 2015 zijn baan als beveiliger kwijtgeraakt, omdat hij in 2014 betrokken was bij het anti-Zwarte Pieten-protest in Gouda en door de politie hardhandig tegen de grond werd gewerkt. Na een juridische strijd van enkele jaren heeft de activist zijn baan definitief verloren.

 

Dit schrijft Jerry Afriyie op Facebook. De Amsterdamse activist schrijft:

De rechtbank vindt dat de politie, gelet op regelgeving en beleid, in hun recht stond bij hun beslissing om mijn beveiligingspas in te trekken. Dit betekent dat ik niet meer aan het werk kan in de beveiligingsbranche. In principe kan ik een nieuwe pas aanvragen en de rechtbank spreekt in haar uitspraak de verwachting uit dat de politie de gebeurtenissen in Gouda niet te lang meer tegen mij zal gebruiken. Echter, in 2016 heeft de politie hetzelfde geflikt in Rotterdam, toen wij onderweg waren naar Maassluis om daar te protesteren tegen zwarte piet. Ik was niet van plan om in Rotterdam te demonstreren, noch heb ik geprotesteerd toen onze bussen in Rotterdam werden tegengehouden door de politie. De politie arresteerde mij toen ik op een afstandje op mijn advocaat stond te wachten, naar hun zeggen omdat ik ‘de woordvoerder’ bent. Dit kunnen ze, als ik een nieuw verzoek indien nog altijd tegen me gebruiken, o.a. omdat de zaak nog loopt. Zo houdt men mij bezig!

(…)

Tijdens de laatste rechtszaak deden de rechters verwoede pogingen om de politie en mij te bewegen om buiten een rechterlijke uitspraak om tot een oplossing te komen. Zo stelden ze de inzet van een mediator voor. Maar alle initiatieven werden verworpen door de politie. Ze moesten een voorbeeld stellen en dat werd ook tijdens de rechtszaak uitgesproken. Wat mij het meeste bij is gebleven, is de terugkerende vraag van de politie of ik ooit nog tijdens een intocht zou protesteren als ze mijn pas terug zouden geven.

Dit komt voor mij neer op chantage. Het idee dat ik mijn rechten moet opgeven om mijn baan te behouden zegt veel over deze zaak. Ik ben geen slaaf! Ik zal nooit mijn mensenrechten opgeven voor welke baan dan ook. Ik zal dan zeggen: houd die baan maar, ik houd mijn vrijheid!

Het is natuurlijk bijzonder vervelend voor Jerry Afriyie dat hij vanwege zijn idealen zijn baan is kwijtgeraakt. En het is begrijpelijk dat hij die idealen niet wil opgeven. Ik heb Jerry Afriyie leren kennen als een oprechte idealist. Iemand die staat voor zijn principes, maar tegelijkertijd bereid is tot de dialoog. Hij is geen dogmatische drammer die actie voert om er zelf beter van te worden. Dat maakt het besluit van de rechter in deze zaak ook zo zuur.