Shirin Musa, oprichter van Femmes 4 Freedom, was een tijd geleden bij de Tafel van Tijs. De aanleiding: haar postercampagne werd door de gemeente Amsterdam niet gesteund. De campagne, bedoeld om het signaal te geven dat iedereen in Nederland zijn of haar eigen partner mag kiezen, zou te provocerend zijn. Er waren immers twee zoenende mensen van op te zien. Een preutse beslissing, maar daarmee was de kous niet af.

Ook de partij BIJ1 viel over de posters van Musa. Juist deze partij zou moeten staan voor de vrijheid van minderheden, maar ze staan voor exact het tegenovergestelde. De Amsterdamse partij van Sylvana Simons wil ogenschijnlijk de onderdrukte positie van sommige vrouwen in minderheidsculturen in stand houden. Een teleurstellende beslissing, lijkt me, zeker als je een moslimvrouw bent die niet mag trouwen met degene op wie ze verliefd is.

Simons schrijft op haar Facebook: “Op de posters zagen we oa [sic] een vrouw met hoofddoek zoenend met een man met keppeltje. Op straat. […] Liefde kent noch kleur noch grenzen. Maar het laat zich ook niet dwingen door posters of wat voor campagne dan ook.”. Op straat, schrijft de politica. Het is me wat, zoenende mensen op straat. Onsmakelijk, hooguit, maar meer dan dat niet. Het is een poster, niet de realiteit, maar desalniettemin vindt Simons het nodig om de nadruk erop te leggen dat het tafereel zich op straat afspeelt.

Enfin, dat zou niet verontrustend zijn als Simons niet zou zeggen dat “Liefde zich niet laat dwingen”. Mocht dat nu precies het punt zijn dat initiatiefnemer Musa wil uitdragen. Juist in minderheidskringen is dit een probleem. Gedwongen huwelijken en een verbod om met iemand van een ander geloof te daten zijn helaas de wereld nog niet uit. Nederland ook nog niet. Het zou Simons sieren zich te voegen in deze strijd voor vrijheid, maar de BIJ1-politica doet exact het tegenovergestelde.

Het is blijkbaar afgesproken dat de leden van BIJ1 zouden vitten op het feit dat de twee zoenen, want ook Anja Meulenbelt is niet van deze seksuele vrijheid gediend, laat ze op haar Facebookpagina weten. Ook schrijft ze: “[…] herinner ik er even aan dat er binnen de moslimgemeenschappen al jarenlang activiteiten zijn om jonge moslima’s er op te wijzen dat gedwongen huwelijken tegen de islam zijn.” Maar, Anja, blijkbaar is dit niet effectief genoeg. Het probleem bestaat nog steeds. Bovendien maakt het totaal niet uit of een gedwongen huwelijk tegen de Islam is of niet. De Westerse vrijheid staat daar ver boven. Iedereen in Nederland en het liefst in de hele wereld moet zijn eigen partner kunnen kiezen. Het is een vanzelfsprekendheid, en geen één religie staat daarboven.

BIJ1 noemt zich een partij die opkomt voor minderheden, maar als je écht voor de vrijheid van minderheden staat, stem je niet op deze partij. Dat is tevens de oproep van Shirin Musa. BIJ1 laat minderheden en specifiek vrouwen in de steek.

Afbeelding: Screenshot uit ‘De Tafel van Tijs’