Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam doet af en toe gepeperde uitspraken. Zo riep hij moslims op om afstand te nemen van ISIS, waarmee hij veel moslims en natuurlijk de Grachtengordel de gordijnen in joeg. Met zijn uitspraken over salafisme heeft Aboutaleb echter kwaad bloed gezet bij rechts. 

 

De kerstophef had ik gemist, omdat ik kerst aan het vieren was. Maar eigenlijk zijn de uitspraken van Aboutaleb niet zo ernstig. Hij beweert dat alle moslims een beetje salafist zijn, in de zin van dat ze Mohammed willen navolgen. Salaf betekent voorganger. Een salafist is letterlijk iemand die zijn voorganger wil navolgen. Daar is niks mis mee. Jihad legde Aboutaleb bovendien uit als de strijd om de wereld een beetje beter te maken. Dat is heel iets anders dan de gewelddadige jihad en terrorisme, waarmee we het begrip jihad vandaag de dag vooral associëren.

Ofschoon deze uitspraken op zich dus helemaal niet erg zijn reageerden rechtse partijen, waaronder helaas ook de VVD in Rotterdam, als een wesp gestoken. Aboutaleb zou het salafisme, in de zin van een radicale fundamentalistische stroming binnen de islam, bagatelliseren. Natuurlijk deed Aboutaleb dat niet, maar mensen horen soms alleen wat ze willen horen.

En daarin is Aboutaleb denk ik een beetje onvoorzichtig geweest. Hij doet uitspraken waar wellicht wel iets voor te zeggen valt, maar waar links en rechts heel emotioneel over doen. Als opiniemaker kun je dit soort uitspraken doen, maar als burgemeester moet je verbinden. Dat betekent ook: zwijgen over ingewikkelde kwesties of zalvende taal gebruiken, om op die manier de boel bij elkaar te houden. Het onbedoelde gevolg van Aboutalebs uitspraak is namelijk dat dit Leefbaar Rotterdam, de PVV en andere populisten weer de gelegenheid geeft om af te geven op moslims en op de politieke elite die zogenaamd de kop in het zand steekt, terwijl juist Aboutaleb het gevaar van echt radicalisme en echt fundamentalisme ziet.

Koning Willem Alexander hield een kersttoespraak vol saaie gemeenplaatsen en andere open deuren. Daar is iedereen het mee eens, behalve extreemrechtse figuren die boos zijn over een kerstboom (de andere kerstophef van deze kerst). Burgemeesters kunnen hier wel iets van leren. Want burgemeesters zijn er net als de koning niet voor een deel van de bevolking, maar voor iedereen. Daarom moeten ze ook lintjes doorknippen, aanwezig zijn bij de Sinterklaasintocht, omaatjes die honderd worden een enveloppe met inhoud overhandigen en vooral heel veel thee drinken.

 

 Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons