Omroep West kwam gisteren met opmerkelijk nieuws. Een voormalig personeelslid van het Haagse Zwembad Zuiderpark klapte uit de school en klaagde over moslimjongeren die meisjes zouden aanranden, personeel zouden bedreigen en Allahu Akbar zouden schreeuwen. 

 

Er iets vreemds met de brandbrief van deze oud-medewerker van het zwembad aan de hand. Hij stuurde deze namelijk naar Groep de Mos toe, geleid door voormalig PVV’er Richard de Mos. Ook had hij het over ‘onze Hollandse meiden’ en over het feit dat de Marokkaanse en Turkse jongens zouden worden ‘gepamperd’ en met korting (een Ooievaarspas) lekker goedkoop het zwembad in konden gaan.

Heel neutraal geformuleerd was de brandbrief dus niet, met als gevolg dat populistisch rechts met beroep op deze ‘feiten’ (het moet allemaal nog onderzocht worden) de islam en islamitische minderheden ging bashen, en onze linkse vrienden alles glashard konden blijven ontkennen. Als PVV’ers, Wierd Duk of iemand anders uit geharnast rechtse kringen iets zegt klopt het automatisch niet, ook als ze misschien wel gelijk hebben. In deze postmoderne tijden doen feiten er helaas niet meer toe.

Geen idee dus of de brandbrief waar of niet waar is. Dat horen we hopelijk zo spoedig mogelijk. Mijn vermoeden is dat er wel iets waar is, wat al ernstig genoeg is, maar dat de briefschrijver de kwestie zeer heeft overdreven om er een politiek slaatje uit te slaan, wat in dit geval contraproductief is. Feit is echter dat populisten enerzijds en regressief linkse probleemontkenners anderzijds hun oordeel meteen weer klaar hebben, zonder de echte feiten te kennen, en elkaar in de haren vliegen. We wachten alles rustig af.