De Alt-Right doet aan codetaal, om hun racistische en antisemitische boodschap verhuld toch aan de boze burger te brengen. Een van die codebegrippen is 1488, wat voor Adolf Hitler staat.

Op 17 juni 2015 schoot de toen 21-jarige verwarde man Dylann Roof negen zwarte kerkgangers dood, omdat ze zwart waren. Roof was geradicaliseerd via het internet. Hij bezocht extreemrechtse websites, fotografeerde zich met de vlag van de Confederatie en gebruikte de extreemrechtse cijfercode 1488. Deze code is een verwijzing naar de Fourteen Words van blanke nationalisten –  ‘Because the beauty of the White Aryan woman must not perish from the earth’  – en Heil Hitler. De letter h is namelijk de achtste letter in het alfabet.

Het cijfer 1488 is ook bij Nederlandse Alt-Right-activisten bekend. Toen ik over 1453 (de val van Constantinopel) begon naar aanleiding van een ernstig nieuwsbericht – in Duitsland zijn er vorig jaar 1453 antisemitische incidenten geweest, waarvan 95% gepleegd werd door extreemrechts, dus niet door islamisten – twitterde de anonieme Alt-Rechtse tweep John Edelweiss dat hij liever 1488 incidenten had gezien. Ergo: de joden zitten volgens hem achter ‘white genocide’ en de verkrachting van blanke vrouwen door asielzoekers en hij is daarom een nazi.

Edelweiss noemt zich op Twitter ook Paul Nehlen, naar een Amerikaanse racistische politicus. Edelweiss is betrokken bij Erkenbrand, het extreemrechtse studiegenootschap dat de Alt-Rechtse ideologie in Nederland promoot. Behalve racistisch is men ook antisemitisch, wat de ‘grap’ van Edelweiss weer bewijst.

 

Alt-Amerika en de opkomst van radicaal rechts in het Trumptijdperk

Afbeelding: Screenshot Youtube