Tien belangrijke argumenten voor het behoud van consumentenvuurwerk (ook wel particulier vuurwerk of amateurvuurwerk) op een rijtje gezet en beknopt weerlegd.

 1. ‘Als je omkomt of gewond raakt door vuurwerk, is dat je eigen schuld.’
  Meestal niet: in 61% van de gevallen zijn omstanders het slachtoffer, niet degenen die het vuurwerk afsteken.
 2. ‘Mensen weten zelf wel hoe ze veilig moeten omgaan met vuurwerk.’
  Waarom zijn er dan elk jaar honderden slachtoffers? Afstekers zijn vaak slecht geïnformeerd over hoe ze het veilig moeten doen, zoals met een veiligheidsbril, hoeveel afstand er gehouden moet worden, waar en wanneer er mag te worden afgestoken, het gebruik van veiligheidslonten i.p.v. aanstekers etc. Blijkbaar kun je het toch niet zomaar aan amateurs overlaten.
 3. ‘Die ongelukken komen bijna allemaal door illegaal vuurwerk, dát moet de politie aanpakken. Legaal vuurwerk is gewoon veilig.’
  Nou nee, sinds de jaarwisseling 2013/14 worden de meeste vuurwerkletsels veroorzaakt door legaal vuurwerk (vorig jaar 75%). Het percentage van door illegaal vuurwerk veroorzaakte ongevallen is van 2012/13 tot 2016/17 teruggevallen van bijna tweederde tot een kwart.

  Onbegrip: illegaal vuurwerk is al verboden, terwijl legaal vuurwerk 75% van alle ongelukken veroorzaakt.

  Onbegrip: illegaal vuurwerk is (natuurlijk) al verboden, terwijl legaal vuurwerk 75% van alle ongelukken veroorzaakt.

 4. ‘Ach, die schade is toch niet zo erg? Brandje hier, brandje daar, dat kunnen we wel hebben.’
  Vind je elk jaar 13 miljoen euro schade, alleen al aan huizen en auto’s, weinig?
 5. ‘Ja, maar het is een Nederlandse traditie!’
  Dat je altijd al iets hebt gedaan, maakt het nog niet goed. Er zijn genoeg afschuwelijke en gevaarlijke tradities die we nu gelukkig hebben afgeschaft. Bovendien is het semi-gereguleerd afsteken van vuurwerk door consumenten tijdens de jaarwisseling pas na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd vanuit Indonesië en pas eind jaren 1970 in heel Nederland populair geworden. Al dat geklets over het ‘wegjagen van boze geesten door de Germanen’ is een invented tradition, waarmee consumentenvuurwerk met oud en nieuw een onjuiste millennia-oude oorsprong wordt gegeven. Je oma deed het waarschijnlijk nog niet eens.
 6. ‘Het is een kleine groep niet-afstekers die het voor alle afstekers wil verpesten!’
  Jullie zijn met minder dan je denkt. 69% van de Nederlanders steekt geen vuurwerk af met oud en nieuw, en dat worden er steeds meer; in 2008 was het nog 64%.
 7. ‘Ok, niet iedereen steekt zelf vuurwerk af, maar de overgrote meerderheid geniet ervan ook als anderen dat wél doen.’
  Dat valt wel mee. 64% zegt vuurwerk ‘geen belangrijke traditie’ te vinden.
 8. ‘Ok maar de meeste mensen willen wel graag dat er consumentenvuurwerk kán worden afgestoken.’
  Dat is al lang niet meer zo: al minstens sinds 2013 wil een meerderheid van de Nederlanders consumentenvuurwerk verbieden.
 9. ‘Maar dan mogen we dus straks helemaal niet meer van vuurwerk genieten.’
  Jawel, professionele vuurwerkshows opgevoerd door experts in plaats van (te vaak dronken en baldadige) amateurs. Peilingen laten al jaren zien dat de meeste Nederlanders graag naar vuurwerkshows kijken en dat een deel van hen zelf zou stoppen met vuurwerk afschieten als er in de buurt, al dan niet door de gemeente, een professionele show zou worden gegeven.

  bla

  Vuurwerkfestival Scheveningen: professioneel genieten kán.

 10. ‘Die professionele shows zijn toch veel te duur?’
  Het is waarschijnlijk goedkoper om in alle gemeenten professionele vuurwerkshows te houden dan alle puinhopen (dus die 13 miljoen euro aan huizen en auto’s, plus miljoenen scholen, bedrijven, overheidsgebouwen, plus miljoenen aan medische kosten door vuurwerkletsel) die amateurs aanrichten (maar zelden zelf betalen!) elke keer op te ruimen. Maar nog afgezien van de schade: volgens RTL Nieuws geven Nederlandse consumenten ca. 68 miljoen euro uit aan vuurwerk (gemiddeld €99 per persoon, dus er zijn ongeveer 687.000 vuurwerkkopers). Daarentegen kost de Haagse vuurwerkshow €200.000 en die in Amsterdam en Rotterdam €250.000 (hoe meer inwoners, hoe groter en duurder de show natuurlijk). Stel dat we Den Haag (526.000 inwoners) als standaard nemen, dan kost een professionele show €0,38 per inwoner. Nationaal zou dat dan dus slechts 6,5 miljoen euro kosten. Dat is meer dan tien keer goedkoper dan wat alle vuurwerkconsumenten samen uitgeven én dit zal bovendien de economische en milieuschade drastisch verminderen. Aangezien de meeste voorstanders van een consumentenverbod wél voor een gemeentelijke vuurwerkshow zijn, kunnen we makkelijk 38 cent van de belastingbetaler vragen (zelfs van de 14% die helemaal geen vuurwerk wil). De zelfafsteker verliest zijn vrijheid, maar boekt enorme financiële winst en loopt ook vrijwel geen gevaar meer om zichzelf of omstanders te verwonden. De baldadige vandalen onder hen wordt de gelegenheid ontnomen om dit met legaal gekocht vuurwerk moedwillig te doen.

   

  En voor wie nu roept: ‘Nou zeg, we mogen ook helemaal niks meer in dit land!’: we spreken elkaar nog wel als jij een jaartje in Noord-Korea of Saoedi-Arabië hebt gewoond.

   

  Voor alle anderen die nu denken: ‘Ja, ik ben het wel eens met professionele vuurwerkshows in plaats van consumentenvuurwerk’: ik nodig jullie uit om het Vuurwerkmanifest te tekenen, dat al door 1200 organisaties en meer dan 50.000 burgers wordt gesteund. Hiermee geven we een krachtig signaal aan de politiek dat de jaarwisseling anders gevierd kan en moet worden.

   

  Afbeeldingen: Pixabay & Wikimedia Commons