theme-sticky-logo-alt
Aseksueel zijn, Aantrekkingskracht en Romantische Oriëntatie

Aseksueel zijn, Aantrekkingskracht en Romantische Oriëntatie

AseksueelEen term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die geen seksuele aantrekking ervaart tot personen van welk geslacht dan ook. Aseksualiteit is een seksuele oriëntatie en verschilt van celibaat, omdat celibaat de keuze is om zich te onthouden van seksueel gedrag en geen commentaar geeft op iemands seksuele aantrekkingskracht. Een aseksueel individu kan om verschillende redenen ervoor kiezen om seksueel gedrag te vertonen, zelfs als hij of zij geen seksuele aantrekkingskracht ervaart. Aseksualiteit is een identiteit en seksuele oriëntatie; het is geen medische aandoening. Seksuele aantrekking is niet noodzakelijk voor iemand om gezond te zijn.

 • Greysexual is een term die gebruikt wordt om personen te beschrijven die het gevoel hebben dat hun seksualiteit ergens op het spectrum van seksualiteit tussen aseksualiteit en seksualiteit valt.
 • Demiseksuele personen zijn personen die geen primaire seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar wel secundaire seksuele aantrekkingskracht nadat er al een hechte emotionele band is ontstaan.

Aantrekking – Er zijn veel verschillende soorten aantrekkingskracht, waaronder:

 • Seksuele aantrekkingskracht: aantrekkingskracht waardoor mensen verlangen naar seksueel contact of seksuele interesse tonen in een ander(e).
 • Romantische aantrekkingskracht: aantrekkingskracht waardoor mensen verlangen naar romantisch contact of interactie met een andere persoon of personen.
 • Esthetische aantrekkingskracht: doet zich voor wanneer iemand het uiterlijk of de schoonheid van een ander(e) waardeert, losgekoppeld van seksuele of romantische aantrekkingskracht.
 • Sensuele aantrekkingskracht: het verlangen om op een tactiele, niet-seksuele manier met anderen om te gaan, zoals door knuffelen.
 • Emotionele aantrekkingskracht: het verlangen om iemand te leren kennen, vaak als gevolg van hun persoonlijkheid in plaats van hun lichamelijkheid. Dit type aantrekkingskracht komt voor in de meeste relaties, van platonische vriendschappen tot romantische en seksuele relaties.
 • Intellectuele aantrekkingskracht: het verlangen om op een intellectuele manier met iemand anders om te gaan, zoals een gesprek met hem aangaan, “zijn hersens plukken” en het heeft meer te maken met wat of hoe iemand denkt dan met de persoon zelf.

love-is-love

Romantische oriëntatie – Beschrijft iemands patroon van romantische aantrekkingskracht gebaseerd op iemands geslacht(en), ongeacht iemands seksuele oriëntatie. Voor individuen die seksuele aantrekkingskracht ervaren, liggen hun seksuele oriëntatie en romantische oriëntatie vaak op één lijn (d.w.z. ze ervaren seksuele aantrekkingskracht tot personen van hetzelfde geslacht als de personen met wie ze een romantische relatie willen aangaan).

Voorbeelden van romantische oriëntaties (geen volledige lijst):

 • Aromantisch: individuen die geen romantische aantrekkingskracht ervaren tot individuen van welk geslacht dan ook
 • Biromantiek: romantische aantrekkingskracht tot mannen en vrouwen
 • Heteroromantiek: romantische aantrekkingskracht tot personen van een ander geslacht
 • Homoromantiek: romantische aantrekkingskracht tot personen van hetzelfde geslacht
 • Panromantiek: romantische aantrekkingskracht tot personen van elk geslacht
 • Polyromantisch: romantische aantrekkingskracht tot meerdere, maar niet alle geslachten
 • Grijsromantisch: individuen die niet vaak romantische aantrekkingskracht ervaren
 • Demiromantisch: een individu dat pas romantische aantrekkingskracht ervaart nadat er een hechte emotionele band is gevormd. Mensen die naar zichzelf verwijzen als demiromantisch kunnen ervoor kiezen om het geslacht of de geslachten van degenen tot wie ze zich aangetrokken voelen verder te specificeren (bijv. demi-homoromantisch).

Bij het begrijpen van identiteiten en aantrekkingskracht is het belangrijk om te onthouden dat oriëntatie en aantrekkingskracht niet noodzakelijk gedrag definiëren of voorspellen. Dit is nog een belangrijke reden waarom het belangrijk is om mensen te vragen hoe ze zich identificeren, want je kunt er niet van uitgaan dat je iemands identiteit kent op basis van hun gedrag. Dit betekent ook dat je niet kunt aannemen wat voor soort relaties of gedrag iemand zal gaan vertonen door simpelweg te weten hoe hij of zij zich identificeert.

Seksuele identiteiten en romantische oriëntaties zijn niet aan elkaar gekoppeld en daarom kan iemand aseksueel, aromantisch, geen van beide of zowel aseksueel als aromantisch zijn.

Veel aromantische individuen kunnen nog steeds naar relaties verlangen en ervaren verschillende soorten aantrekkingskracht tot anderen.

 • Een van deze soorten relaties wordt queerplatonische relatie (QPR) genoemd. Queerplatonische relaties (QPR’s) zijn relaties die niet romantisch van aard zijn, maar ze gaan gepaard met zeer nauwe emotionele banden die vaak dieper of intenser zijn dan wat traditioneel als vriendschap wordt beschouwd. Omdat er geen adequate taal is om queerplatonische partners te beschrijven, verwijzen sommige mensen naar deze partners als courgettes.
 • Squish is een term die gebruikt wordt om aromantische crushes aan te duiden; het verlangen naar een niet-romantische/platonische relatie met een andere persoon.
15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1