theme-sticky-logo-alt
Wat is een Ambivert? 10 Tekenen dat je er misschien een bent

Wat is een Ambivert? 10 Tekenen dat je er misschien een bent

Een ambivert verwijst naar iemand die een sterke balans vertoont van zowel introverte als extraverte neigingen. Ambiverts kunnen het gevoel hebben dat ze zich even comfortabel voelen in sociale situaties als wanneer ze alleen zijn. Ze kunnen ook merken dat hun neigingen veranderen op basis van de situatie of hun eigen emotionele toestand. Het is waarschijnlijk dat veel mensen als ambiverts kunnen worden beschouwd.

Wat is een ambivert?

ambivert-tekenen

Carl Jung introduceerde voor het eerst de begrippen introversie en extraversie. Introverte mensen hebben de neiging zich energiek te voelen als ze tijd alleen of in een kleine groep doorbrengen. Ze zijn eerder stil en gereserveerd. Extraverte mensen krijgen energie door tijd door te brengen in een sociale omgeving. Ze hebben de neiging om meer naar buiten te treden en vinden het leuk om samen met anderen problemen op te lossen.

Dat gezegd hebbende, persoonlijkheidskenmerken zijn niet inherent vast of star. Ambiverts vallen in veel opzichten ergens in het midden van dit spectrum, en ze kunnen wisselen tussen meer introvert zijn in sommige situaties en meer extravert in andere. Een ambivert kan zich zowel alleen als met mensen energiek voelen.

Tekenen dat je een ambivert bent

Ambiverts kunnen merken dat ze op bepaalde momenten meer introvert zijn, zoals bij nieuwe mensen of op het werk. Maar op andere momenten kunnen ze extraverter zijn, bijvoorbeeld als ze bij familie of andere dierbaren zijn. Ambiverten kunnen verlegen of extravert zijn, hoewel deze eigenschappen ook kunnen schommelen. Hoewel elk individu uniek is, hebben ambiverten vaak een aantal gemeenschappelijke thema’s.

Hieronder staan tien veelvoorkomende tekenen dat je een ambivert bent:

1. Je bent niet volledig introvert of extravert

Een typische introvert heeft over het algemeen veel tijd alleen nodig om zich opgeladen te voelen. Een typische extravert is liever bij anderen om hetzelfde effect te bereiken. Maar een ambivert kan merken dat hij energie krijgt door alleen te zijn of samen met anderen. Of ze merken dat verschillende situaties om verschillende manieren van opladen vragen.

2. Je houdt van zowel individuele als groepsprojecten

Ambiverts geven over het algemeen de voorkeur aan een mix van individuele en groepsprojecten op het werk en op school. Je kunt goed zelfstandig dingen afmaken en bent een zelfstarter wanneer dat nodig is. Maar tegelijkertijd waardeer je de input van interactie met een team en de collectieve inspanningen die gepaard gaan met het oplossen van problemen.

3. Je bent vrij neutraal over koetjes en kalfjes

Veel introverte mensen zeggen dat ze een hekel hebben aan koetjes en kalfjes omdat het niet authentiek en vermoeiend aanvoelt. Extraverte mensen daarentegen staan misschien meer open voor deze interactieve momenten, omdat ze een gevoel van verbondenheid kunnen bevorderen. Ambiverts hebben misschien geen uitgesproken mening over koetjes en kalfjes – ze erkennen de rol ervan in dagelijkse gesprekken en vinden het niet onweerstaanbaar leuk of niet leuk.

4. Je behoefte aan alleen zijn fluctueert

Een ambivert heeft de neiging om graag alleen te zijn, maar ze kunnen er flexibeler mee omgaan. En als hun tijd alleen om de een of andere reden wordt onderbroken, voelt zo’n obstakel misschien niet zo vervelend als bij een typische introvert. Tegelijkertijd kunnen ambiverten over het algemeen grote stukken tijd met anderen doorbrengen zonder zich uitgeput te voelen.

5. Je geniet soms van de spotlights

Ambiverts hebben er niet per se een hekel aan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze willen echter niet de hele tijd in de schijnwerpers staan. Ze vinden het ook niet erg om een meer observerende rol aan te nemen als de sociale situatie daarom vraagt. In de meeste gevallen zijn ze vrij flexibel in verschillende sociale omgevingen.

6. Mensen hebben verschillende percepties van je

Sommige mensen vinden je misschien heel sociaal en betrokken, terwijl anderen je misschien meer als op hun hoede of teruggetrokken zien. Dit weerspiegelt het spectrum van introverte en extraverte eigenschappen die een ambivert bezit. Hoewel alle delen authentiek van jou zijn, kun je het gevoel hebben dat je “verandert” op basis van de situatie.

7. Je hebt verschillende soorten vrienden

Ambiverts houden ervan om sociaal te zijn, en ze kunnen een goede mix hebben van introverte, extraverte en ambivert vrienden. Je zult merken dat zo’n ondersteunend systeem je op een evenwichtige manier energie geeft. Je hebt waarschijnlijk ook een aantal vrienden waar je heel close mee bent en een aantal vrienden die aanvoelen als goede kennissen.

8. Je geniet ervan om creatief te zijn

Net als introverten zijn ambiverten vaak creatief en in zichzelf gekeerd. Tijdens je tijd alleen ben je misschien graag bezig met je hobby’s, en je bent misschien ook erg artistiek. Afhankelijk van je stemming deel je je creatieve inspanningen met anderen of geniet je er alleen van.

9. Je geniet ervan om je passies alleen en met anderen na te streven

Ambiverts zijn vaak flexibel in hoe ze hun vrije tijd besteden. Als je bijvoorbeeld van plan bent om met een vriend te gaan wandelen, ben je misschien teleurgesteld als ze afzeggen, maar je voelt je waarschijnlijk nog steeds op je gemak als je alleen op pad gaat. Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Je bent misschien van plan om alleen te gaan wandelen, maar je verwelkomt het gezelschap als de gelegenheid zich voordoet.

10. Je relateert aan een uitgaande introvert of een gereserveerde extravert zijn

Een ambivert kan neigen naar een uitgaande introvert. Dit is wanneer je graag met anderen omgaat, maar over het algemeen waarde hecht aan tijd alleen om op te laden. Ambiverts kunnen ook meer gereserveerde extraverten zijn. Dit is wanneer je energie krijgt door tijd door te brengen met anderen, maar je je niet naar buiten toe presenteert als het leven van het feest.

Voordelen van Ambivert zijn

koppel-fietsen-stad

Het onderzoek naar de vraag of persoonlijkheidskenmerken vastliggen is gemengd. Sommige onderzoeken stellen dat persoonlijkheid in de loop van de tijd grotendeels stabiel is, maar andere tonen aan dat persoonlijkheid kan veranderen op basis van de ontwikkeling van het leven en levensgebeurtenissen. Als je je identificeert met het feit dat je een ambivert bent, kun je er baat bij hebben om je natuurlijke neigingen te volgen. Hoe dan ook, door jezelf te accepteren zoals je bent, zul je je waarschijnlijk gelukkiger voelen en een zekerder gevoel van eigenwaarde hebben.

Enkele van de belangrijkste voordelen van ambivert zijn:

Relaties

Ambiverts hebben de capaciteit voor evenwichtige, betekenisvolle relaties met anderen. Ze vinden het niet erg om over koetjes en kalfjes te praten of om vrienden te hebben voor meer casual doeleinden. Maar ze hechten ook waarde aan diepe relaties waarin ze zich echt verbonden voelen met hun dierbaren. Ambiverts kunnen ook een evenwicht vinden tussen het initiëren van tijd samen doorbrengen en gewoon meegaan met de stroom.

Compromissen sluiten

Ambiverts zijn flexibeler met hun sociale voorkeuren, en dat komt omdat ze zich (soms) alleen, met een kleine groep vrienden of in een grotere setting kunnen opladen. Als gevolg daarvan kunnen ze meer bereid zijn om zich aan te passen aan wat iemand anders in de groep verkiest.

Balans

Ambiverts kunnen merken dat het gemakkelijker is om balans in hun leven te brengen. Ze maken tijd voor sociale contacten en ook voor zichzelf. Ze geven op verschillende manieren prioriteit aan zelfzorg, wat het risico op een burn-out kan verminderen.

Nadelen van ambivert zijn

Social GIF by systaime

Het grootste nadeel van ambivert zijn is dat je het gevoel kunt hebben dat mensen je niet echt begrijpen. Soms kun je je onoprecht voelen omdat je in sommige omgevingen meer betrokken en sociaal bent en in andere rustiger. Het is ook mogelijk dat anderen deze verschuivingen verpersoonlijken en aannemen dat zij of jij iets verkeerd doen.

Als het gaat om emotioneel opladen, weten ambiverts niet altijd wat ze op een bepaald moment nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je een middag alleen wilt zijn, maar als je eenmaal weg bent van iedereen, voel je je rusteloos. Of je denkt dat een brunch met vrienden een goed idee is, maar als het zover is, zie je er tegenop om te gaan.

Carrières waar Ambiverts gedijen

Werken in een baan die bij je persoonlijkheid past kan je helpen om je meer vervuld te voelen in je carrière. Ambiverts hebben baat bij functies waarin groepswerk en sociale tijd in balans zijn met eenzaamheid. Hoewel ze graag problemen oplossen met anderen, willen ze meestal niet 24/7 bij anderen zijn. Tegelijkertijd kan helemaal alleen werken gevoelens van eenzaamheid verergeren.

Leraren

Veel succesvolle leraren hebben ambivertneigingen. Ze zijn leergierig en hebben een passie voor lesgeven en het contact met hun leerlingen. Tegelijkertijd waarderen ze de tijd alleen die gepaard gaat met het plannen van lessen of het nakijken van werkstukken.

Sales

Een carrière in de verkoop draait om een mix van introversie en extraversie. De extraverte neigingen kunnen je helpen om “jezelf naar buiten te brengen”, maar de introverte microvaardigheden kunnen je helpen om een goede verstandhouding met je klanten op te bouwen. Introverte neigingen worden ook geassocieerd met het zelfstandig onderzoeken en begrijpen van de behoeften van klanten.

Projectmanagement

Projectmanagement vereist dat je sociaal bent en contact maakt met anderen. Een groot deel van het werk bestaat echter ook uit strategieën bedenken, onderzoeken, plannen en schrijven. Je besteedt je dagen waarschijnlijk aan het balanceren tussen het ontmoeten van mensen en het brainstormen over ideeën voor de specifieke projecten waar je toezicht op houdt.

Therapeuten/Sociaal Werkers

Veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg zijn ambivertsmensen. Ze genieten van de diepgaande interacties met cliënten, maar geven ook de voorkeur aan eenzaamheid. Degenen die meer extravert zijn, kunnen genieten van onderdelen als netwerken, het faciliteren van groepen of het vervullen van managementfuncties.

Advocaten

Advocaten moeten vaardig zijn in het onderhandelen over uitdagende situaties en ze moeten daarbij ook nuchter en objectief zijn. Ambivalenten voelen zich misschien aangetrokken tot deze carrière. Ze combineren introverte eigenschappen (onderzoeken, schrijven, plannen) met extraverte eigenschappen (klanten helpen en in de rechtszaal staan).

Hoe je evenwicht kunt bewaren als ambivert

Streven naar evenwicht is belangrijk voor ambiverten. Omdat je niet altijd weet wat je energie zal aanvullen, is het essentieel om afgestemd te zijn op je behoeften en aandacht te besteden aan subtiele stemmingswisselingen gedurende de dag. Je kunt fases doormaken waarin je je meer introvert voelt en fases waarin je je veel extroverter voelt, wat normaal is.

Manieren om je geestelijke gezondheid als ambivert te handhaven zijn onder andere:

  • Bouw en onderhoud gezonde grenzen: Het stellen van gezonde grenzen is voor iedereen belangrijk, en ambiverten moeten aandacht besteden aan de mensen of situaties die consequent hun energie wegzuigen of een gevoel van wrok veroorzaken.
  • Onderhoud je persoonlijke gezondheid: Goed eten en bewegen kunnen zeer gunstig zijn voor je geestelijke gezondheid, wat je kan helpen om meer balans te behouden.
  • Zoek therapie: Als je worstelt met je evenwicht, kan het helpen om met een therapeut te praten. Met persoonlijke of online therapie kun je je gevoelens delen en werken aan je geestelijke gezondheid in een ondersteunende omgeving.
  • Beoefen zelfcompassie: Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie een van de beste strategieën is om met interne kritiek of zelfveroordeling om te gaan. Als je worstelt met te streng zijn voor jezelf, overweeg dan om meer zelfcompassie te oefenen.
  • Beoefen mindfulness: Mindfulness kan je helpen een dieper gevoel van zelfbewustzijn op te bouwen, en het kan over het algemeen je mentale welzijn stimuleren, ongeacht je externe omstandigheden.
15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1